11 May 2011

Kami suda kena perangkap sindri

Seorang pemimpin Umno Pulau Pinang berkata kontroversi terbaru ekoran laporan Utusan Malaysia - yang mendakwa DAP dan sekumpulan pastor merancang untuk menubuhkan negara Kristian - adalah untuk memerangkap partinya.

NONEDan malangnya - keluh ketua Pemuda Umno Pulau Pinang, Shaik Hussein Mydin - partinya telah terjebak ke dalam perangkap tersebut.

Perangkap tersebut, dakwanya lagi, dibuat oleh pihak tertentu yang akan mendapat manfaat daripada kontroversi tersebut, untuk mencemarkan imej partinya.

Beliau bagaimanapun tidak menyatakan sama ada percaya atau tidak laporan tersebut yang telah mencetuskan kontroversi, dengan pelbagai pertubuhan membuat laporan polis terhadap DAP, pastor dan akhbar berkenaan.

Shaik Hussien berkata, laporan tersebut, yang berdasarkan kepada posting dalam dua blog pro-Umno, telah mengundang tuduhan bahawa Umno di belakangnya.

“Polis cekap dan bijak, mereka akan tahu tidak lama lagi siapakah di belakang tuduhan tersebut,” kepadanya kepada Malaysiakini.

ANAK KARTIKA: TAHNIAH JABATAN AMAL PERAK

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) merakamkan ucapan takziah kepada Kartika Sari Dewi Sukarno di atas kembalinya kerahmatullah anak sulungnya Muhammad Azfar Mohamad Afandi, 9 tahun yang berjaya ditemui terapung di Sungai Perak dekat pengenapan inap desa milik keluarga mereka di Kampung Jawang, Karai, Sungai Siput awal pagi semalam.

DPPN Pk juga merakamkan ucapan tahniah kepada semua anggota Jabatan Amal Negeri Perak yang telah berjaya menemui mayat anak sulung Kartika sekitar jam 2.33 pagi, 1 kilometer dari tempat kejadian. DPPN Pk juga mengucapkan terima kasih kepada Pasukan Penyelamat yang terdiri daripada Pasukan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Pasukan Polis DiRaja Malaysia, Pasukan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia dan penduduk kampung berhampiran.

Bagi DPPN Pk, usaha dan kejayaan Jabatan Amal membantu sehingga berjayanya menjumpai jenazah Allahyarham pagi kelmarin adalah satu usaha dan gerakerja yang perlu dicontohi dan diazami bersama. Aadalah diharapkan semoga Jabatan Amal akan meneruskan usaha bakti dan kebajikan kepada umum.


DR RAJA AHMAD AL-HISS
Timbalan Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

Unit Amal yang berusaha mencari anak kartika

Dewan pemuda PAS menunaikan solat hajat agar mayat anak Pn. Kartika ditemui

Pasukan kompang PERMATA dapat RM111j

PAS berpendapat tindakan kerajaan menaikkan harga gula sebanyak 20 sen kepada RM2.30 sekilogram berkuatkuasa semalam, sebagai lambang kegagalan Barisan Nasional (BN).

"Kenaikan harga gula kali ini adalah yang keempat selepas kerajaan berbuat demikian sebanyak tiga kali pada tahun lalu iaitu pada Januari (20 sen), Julai (25 sen) dan Disember (20 sen)," kata ketua penerangan PAS, Idris Ahmad.

Alasan daripada kerajaan, tegasnya, ialah ia akan menjimatkan wang negara sebanyak RM116.6 juta setahun apabila gula dinaikkan 20 sen.

"Apakah kerajaan BN tidak ada jalan lain untuk menguruskan kewangan negara.

"Nampaknya pemimpin negara jika tidak ada wang, jalan keluarnya dengan menyusahkan rakyat seperti saman ekor, menaikan minyak petrol, naik harga gula, naik harga tol," tegas Idris dalam satu kenyataan hari ini.

Bagaimanapun, katanya, PAS hairan kenapa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sanggup memberi peruntukan RM111 juta untuk 2011 kepada Pusat Anak Permata Negara (PERMATA) yang dipengerusikan oleh Datin Rosmah.

"Apa lebih PERMATA, hanya setaraf dengan pasukan kompang sahaja, tetapi memperolehi peruntukan begitu banyak hampir dengan pelupusan subsidi gula RM116.6 juta.

"Sedangkan peruntukan untuk Sekolah Agama Rakyat hanya RM95 juta sahaja," tambahnya.

Beliau menyifatkan sebagai dangkal alasan bahawa harga gula di Malaysia masih lebih rendah berbanding negara serantau seperti Indonesia, Singapura, Thailand dan Filipina.

"(Dan) kenaikan harga gula sebagai langkah untuk hidup sihat supaya rakyat kurang mengambil gula," tambahnya.
 

TERKINI