14 April 2011

Awas Pakatan Rakyat :Gelombang biru melanda Sarawak

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata gelombang biru dirasai di seluruh Sarawak. Buktinya cuba lihat gambar-gambar berikut.
(Kelihatan ratusan murid berpakaian biru menyambut TPM)


(Ribuan penduduk Sarawak menyambut PM)
Yang paling penting video biru....


S/R : Berita ini hanya untuk orang yang berotak biru haha...

Pembinaan empangan menceroboh tanah adat: Angin perubahan di kawasan kaum asal, Kuching

Isu tanah adat yang semakin hangat di kalangan komuniti bumiputera Sarawak mungkin mengundang kemenangan untuk PKR di beberapa kawasan DUN.  Di DUN Bengoh, pembinaan empangan, pembalakan, pencabulan tanah adat, dan janji yang tidak ditunaikan ADUN asal, Jerip Susil, telah mencungkil ketidakpuasan pengundi - yang mungkin memberi laluan kepada PKR untuk menawan kawasan ini.
DUN Bengoh adalah kawasan yang agak besar, dengan jarak perjalanannya kira-kira sejam dari Kuching.  Jarak antara kampung dengan kampung juga berjauhan.  Sebagaimana pengamatan wartawan, papan iklan calon BN Jerip anak Susil di beberapa tempat telah dirosakkan, sama ada disimbah cat merah, mahupun dipatahkan tiang kayunya.
Seorang bekas pemimpin BN tempatan memberitahu MerdekaReview, Jerip Susil telah lapan tahun menyandang jawatan ADUN.  Namun, janji-janjinya kepada pengundi belum ditunaikan, lantaran peruntukan kerajaan yang tidak sampai-sampai lagi ke tangan.  Keadaan ini menimbulkan ketidakpuasan pengundi, dan mempertikaikan integritinya.  Janji-janji yang ditaburkan berlainan mengikut kampung, termasuk pembinaan jalan, bekalan air dan sebagainya.
Pembinaan empangan Bengoh
Setibanya wartawan di Kampung Bengoh, didapati pembinaan Empangan Bengoh telah dimulakan.  Orang luar dihalang untuk memasuki kawasan tersebut.
Pembinaan Empangan telah menyebabkan kira-kira 1,000 orang Bidayuh dari 394 keluarga dipaksa pindah ke tempat yang lain.  Kerajaan negeri Sarawak hanya menjanjikan tanah pampasan seluas tiga ekar, dengan kemudahan asas, namun gagal memenuhi kepuasan penduduk.
Penduduk Bidayuh yang akan dipindahkan ke kampung Semadang berasal dari Rejoi, Semban Teleg, Paing Bojong dan Taba Sait.  Kini, sebidang tanah di Semadang telah dibersihkan untuk kegunaan penempatan semula Empangan Bengoh.  Kebetulan wartawan sampai ke situ pada waktu hujan.  Sebaris bangunan baru yang dipercayai sebagai pejabat kontraktor telah disiapkan.  Kantin juga dibina bersebelahan dengannya.
Seorang Bidayuh yang berasal dari Kampung Bunuk memberitahu kepadaMerdekaReview, penduduk Bidayuh di keempat-empat kampung tersebut membina rumah mereka dengan mengupah pekerja untuk membawa simen, batu-batan dari luar kampung.  Rumah bertingkat dua milikan mereka itu dibina dengan ketulan batu demi ketulan batu.  Namun, rumah mereka akhirnya ditumbangkan berikutan pembinaan empangan.  Mereka terpaksa dipindah ke Semadang, dengan rumah baru yang tidak begitu memuaskan.  Namun, apa yang pasti, mereka kehilangan tanah adat mereka.
Selain penduduk dari empat kampung tersebut, penduduk di Kampung Semadang juga tidak berpuas hati kerana menganggap tanah adat mereka diceroboh, apabila melihat tanah itu dibersihkan untuk penempatan penduduk dari kampung lain.  Malah, mereka perlu berkongsi tanah dan sumber mereka dengan penduduk kampung lain pada masa depan.
Menurut politik puak di Sarawak, setiap puak memiliki sempadan dan kawasan sendiri - perjanjian antara puak setelah peperangan turun-temurun sejak dahulu.  Satu puak dilarang memasuki sempadan puak yang lain.  Tidak sukar untuk dibayangkan bahawa mereka memerlukan masa untuk penyesuaian apabila berdepan dengan kemasukan puak asing.
Selain itu, kampung Krokong juga menghadapi masalah pembalakan dan pencerobohan tanah adat, dan kaum Bidayuh mungkin mengambil kesempatan untuk meluahkan ketidakpuasan mereka dalam PRN Sarawak 2011.
Seorang pemilik kedai runcit di Kampung Krokong memberitahu MerdekaReview, masalah pencerobohan tanah semakin ketara, terutamanya beberapa tahun kebelakangan ini.  Rakyat mulai sedar, dan beliau juga meminjam tanah lapang di sebelah kedainya kepada PKR untuk menganjurkan ceramah.
Namun, apabila wartawan cuba menemuramah penduduk dalam kampung, mereka dilihat lebih berhati-hati, dan enggan mengulas panjang, sekadar memberitahu bahawa mereka akan melakukan apa yang harus pada hari pengundian.
Di samping itu, kilang simen pula mencemarkan kawasan di sekitar Kampung Mambong.  Kelihatan hutan telah digondolkan.  Wartawan dimaklumkan bahawa kilang ini bertapak di situ sejak tahun 1994, dan pekerja tempatan hanya mendapat gaji harian sebanyak RM15.  Tapi, penduduk di situ terpaksa bernafas dalam suasana debu yang berterbangan.
Isu agama menyentuh hati
Penganut agama di kawasan Bengoh terbahagi kepada Catholic, SIB, Anglican dan Methodist.  Bekas pemimpin BN tempatan tersebut agak tersentuh apabila isu Alkitab dibangkitkan.  Beliau menganggap kejadian penahanan Injil Bahasa Malaysia adalah tidak adil untuk penganut Kristian.
Wartawan cuba membangkitkan isu Alkitab untuk menguji sejauh manakah isu agama ini mempengaruhi penduduk tempatan.  Ada di kalangannya menyatakan ketidakpuasan mereka, namun apa yang lebih diambil berat adalah sama ada kehidupan mereka akan diperbaiki pada masa depan.
Terdapat 21,995 orang pengundi berdaftar di DUN Bengoh, terdiri daripada Bidayuh (66.24%), Cina (26.35%), Melanau (6.61%), Iban (0.1%) dan lain-lain (0.69%).  Kebanyakan Biadayuh adalah penganut kristian.
Pada PRN Sarawak 2006, Jerip Susil memperolehi 7,540 undi, menewaskan calon SNAP Mangan anak Ngandok (3,552 undi) dengan majoriti 3,988 undi.  Bagaimanapun, nisbah mengikut kaum pada ketika itu adalah 65.2% Bidayuh, 28.6% Cina, 5.5% Melanau dan 0.7% lain-lain.
Percakaran antara parti komponen BN
Apa yang menarik, terdapat empat orang calon di DUN Bengoh.  Calon SNAP, Richard @Peter A/L Margaret adalah bekas penolong Jerip Susil yang berbalah dengan Jerip sebelum ino.  Calon bebas Wejok ak Tomik adalah Setiausaha Pemuda PBB Bengoh pada asalnya, beliau bertanding kerana tidak berpuas hati dengan keputusan BN meletakkan Jerip Susil sebagai calon. 
Dalam satu kenyataan, Wejok mempertikaikan ahli parlimen Mambong, James Dawos Mamit dari PBB sebagai pengarah pilihan raya Bengoh.  Beliau mempersoalkan mengapa SUPP memerlukan bantuan PBB untuk berkempen.  Sebelum ini, ada desas-desus bahawa PBB mahu merampas kerusi ini dari SUPP, namun dinafikan James Dawos.  Percakaran sesama parti komponen BN mungkin menyebabkan Jerip kehilangan undi. 
Seperti biasa, BN akan melihat kawasan bumiputera sebagai kubunya.  Namun, kenyataan calon PKR Willie anak Mongin menyebut, angin perubahan telah bertiup kencang di kawasan Dayak.  Orang yang menghadiri ceramah Pakatan Rakyat semakin ramai beberapa hari ini, malah ada orang tempatan yang menghulurkan bantuan.
Faktor-faktor di atas tidak memihak kepada BN.  Namun, faktor penentu adalah peratusan pengundian dan keadaan penyogokan.

Empat kali terjun


JATUH...aksi pelakon lagak ngeri profesional bagi membantu siasatan kes kematian Ahmad Sarbani.KUALA LUMPUR: Seorang pelakon lagak ngeri profesional melakukan empat kali terjunan dalam pelbagai posisi dari tingkat tiga bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Jalan Cochrane di sini, semalam, bagi mendapatkan gambaran tepat kemungkinan punca kematian Penolong Pengarah Kastam Cawangan Import Eksport Pelabuhan Utara, Klang, Selangor, Ahmad Sarbani Mohamed, 56.

Pelakon itu memulakan aksinya dengan terjun dari tingkap bilik pantri di tingkat tiga iaitu tempat terakhir mangsa berada pada hari kejadian.

Persiapan bagi melakukan aksi terjunan semula itu bermula kira-kira jam 10 pagi membabitkan seorang pelakon lagak ngeri yang ukuran badan serta pakaiannya, sama seperti dipakai Allahyarham Ahmad Sarbani. Selain itu, beberapa kru penggambaran termasuk jurukamera turut ditempatkan bagi merakamkan aksi berkenaan.

Menurut sumber yang ditemui di lokasi, empat kamera digunakan termasuk satu menggunakan jentera 'Turn Table Ladder' (tangga cakera putar) milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur (JBPMKL) selain beberapa monitor (skrin) bagi memudahkan pasukan penyiasat termasuk doktor dan forensik menyaksikan terjunan itu.

“Aksi lakonan semula itu bertujuan mendapatkan gambaran kejadian sebenar berdasarkan bukti serta kesan ditemui di lokasi pada hari kejadian.

“Pelakon lagak ngeri juga bersaiz tubuh sama dengan mangsa dan berpakaian sepertinya ketika kejadian berlaku. Kos menggunakan khidmat kru penggambaran serta pelakon lagak ngeri profesional itu melebihi RM15,000,” katanya.

Sumber itu berkata, pelakon berkenaan melakukan empat terjunan dengan pelbagai gaya pada paras ketinggian melebihi sembilan meter dan bagi tujuan keselamatan beg udara berukuran 20x30 meter persegi digunakan.

Difahamkan, terjunan yang dilakonkan itu bagi memudahkan polis mendapatkan gambaran sebenar pada hari kejadian sekali gus mengetahui bagaimana cara jatuhan dan kesan kecederaan yang dihadapi mangsa selepas terjatuh dari tingkat tiga.

Proses siasatan dan lakonan semula itu dihentikan kira-kira jam 2 petang berikutan hujan lebat.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah, yang turut menyaksikan proses siasatan itu berkata, ia dijalankan dengan bantuan beberapa jabatan seperti JBPMKL, St John Ambulans serta turut disaksikan wakil SPRM dan KDRM. Bagaimanapun, beliau enggan mengulas lanjut mengenai proses siasatan itu dan menasihatkan semua pihak supaya tidak membuat sebarang spekulasi serta memberi ruang kepada pihak berkuasa menjalankan siasatan. Allahyarham Ahmad Sarbani terbunuh selepas dipercayai jatuh dari tingkat tiga bangunan SPRM ketika hadir bertemu seorang pegawai penyiasat bagi mengubah percakapan yang dibuatnya dua hari sebelum hari kejadian iaitu 6 April lalu.

Laporan bedah siasat dilakukan terhadap arwah mendapati ia konsisten dengan kecederaan seperti orang jatuh dari bangunan.

Sehingga kini, 40 saksi terdiri daripada pegawai SPRM, KDRM dan ahli keluarga mangsa sudah dipanggil bagi membantu siasatan selain pemeriksaan ke atas telefon bimbit milik mangsa.
-myMetro-

S/R : Aneh juga kaedah yang digunakan oleh PDRM ni. Apa pulak peranan CSI Malaysia  sehinggakan perlu dihabiskan RM15 000 untuk lakonan semula menggunakan pelakon lagak ngeri?

TERKINI