16 July 2011

Bunuh diri bukan, dibunuh pun bukan.

KUALA LUMPUR, 15 Julai — Pegawai Kastam Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed yang ditemui mati di presmis SPRM Kuala Lumpur April lalu tidak membunuh diri dengan terjun ataupun dibunuh, demikian menurut pegawai forensik hari ini.
DSP Sharul Othman Mansor berkata berdasarkan penelitiannya di kawasan kejadian, Allahyarham Sarbaini cuba untuk melompat ke arah gelanggang badminton tetapi terjatuh menyebabkan kematiannya.
Sharul, saksi kedua memberitahu mahkamah bahawa keadaan Sarbaini di tempat kejadian iaitu dengan mukanya menghala ke arah tingkap menunjukkan tiada kemungkinan dia ditolak.
Para hari kejadian, Sarbaini bertemu dengan pegawai SPRM di tingkat tiga dan ditemui mati di gelanggang badminton di tingkat satu.
Malah Sharul berkata, pasukannya menemui beberapa kesan retakan dan kesan tapak kasut pada dinding pantri di tingkat tiga dan bilik di sekitar serta di luar pantri.
Selain itu, Sharul juga memberitahu mahkamah koroner baahwa tiada tanda adanya pergelutan.
“Jika ada pergelutan, maka akan ada tanda-tanda kotor di pantri, kesan kasut dan cap jari,” kata beliau sambil menambah sudah pasti ada tanda-tanda kotor pada badan mangsa dan juga kesan koyakan pada bajunya.
Sharul juga memberitahu bahawa Allahyarham Sarbaini telah menggunakan masa sepenuhnya untuk keluar dari tingkap sebab dia pernah berada di bilik pertemuan dengan pegawai SPRM sebelum ini dan kemungkinan sudah biasa dengan keadaan sekitar.
Menurut beliau, pemeriksaan pihaknya juga menunjukkan bumbung gelanggang badminton kelihatan selari dengan tingkap.
“Ia kelihatan dekat tetapi sebenarnya sembilan kaki (tiga meter) jauh dari hujung tingkap,” katanya lagi.
Sharul juga berkata beliau ada menemui kesan cat pada tali pinggang dan seluar Allahyarham Sarbaini.
Sehubungan itu, Sharul bersetuju dengan tafsiran peguam SPRM Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah bahawa keterangannya menunjukkan kematian Sarbaini bukan kerana membunuh diri ataupun dibunuh.
“Pada pendapat saya dia keluar dengan perlahan dan senyap kerana dia ditinggalkan berseorangan serta biasa dengan bilik-bilik di aras tiga.
“Saya percaya dia bukan keluar dalam keadaan tergesa-gesa. Saya setuju bahawa tingkap disebelah kiri di pilih kerana ia paling dekat dengan bumbung dan sinki diperlukan sebagai tempat bertenggek,” katanya.
Terdahulu ketika memberi keterangan pada hari pertama Inkues, Sharul menyatakan pendapatkan kepada Mahkamah Koroner bahawa hasil pemeriksaannya mendapati Allahyarham Sarbaini cuba keluar dari tingkap pantri di aras tiga kemudian cuba melompat ke bumbung di sebelah kiri dan terjatuh.
Saksi bersetuju bahawa berdasarkan saiz badan, arwah boleh keluar dari tingkap tersebut dan tingkap sebah kiri dipilih kerana ia paling hampir dengan bumbung dan kedudukan tingkap yang tinggi memerlukan sinki sebagai tempat bertenggek.
Sharul juga bersetuju bahawa jam yang dipakai arwah tercabut adalah perkara biasa bagi orang yang mati akibat jatuh dari tempat tinggi.
Katanya dia percaya bahawa arwah jatuh dengan kaki dahulu kemudian terhempap ke depan.
“Sarung telefon bimbit tidak terkesan kerana ia terletak di bahagian tepi pinggang (menunjukkan sisi kiri) dan tidak dihempap oleh tubuh simati.
“Saya juga percaya ketika jatuh si mati menghadap ke pantri bukan membelakangi pantri,” katanya menjawab soalan Timbalan Pendakwaraya Hanim Rashid.
Saksi ke 26, Ketua Unit Alkohol dan Toksikologi, Jabatan Kimia Malaysia, Dr Mohd Sukri Hassan maklumkan hasil ujian ke atas semua spesimen urin, darah, kandungan isi perut arwah yang diterimanya tiada kandungan dadah, racun atau racun perosak ditemui.
Katanya bagi spesimen tiub darah yang dianalisa kandungan alkohol dikesan tetapi bukan pada paras ketara.
Sarbaini, penolong pengarah Kastam yang disiasat dalam Operasi 3B, ditemui mati di pejabat SPRM Kuala Lumpur di Jalan Cochrane pada 6 April lalu ketika datang secara sukarela bagi menukar pengakuannya.
Sebanyak 27 saksi telah selesai memberi keterangan di hadapan Koroner Aizatul Akmal Maharani sehingga hari ini.
Inkues akan disambung pada 2 Ogos ini.

S/R : Bahaya bangunan SPRM ni, kena pindah sebelah hospital sebelum banyak lagi kes-kes pelik berlaku.Tapi kat Malaysia je perkara ni berlaku.

No comments:

Post a Comment

TERKINI